maakproces

Elk kiezeltje en elke grote kei vorm ik met de hand. Er is er dus geen een hetzelfde en dat is precies de charme waar het me om gaat! Ik heb een strenge kwaliteitsstandaard, maar bedenk dat juist oneffenheden horen bij je unieke van de opsteker of kei.

Kijk hier hoe ik jouw kei of opsteker heb gemaakt.


1] de met de hand gevormde, natte ongebakken kei van porselein.

2] de kei is voor de eerste keer gestookt in de oven op 950 graden. Dit proces duurt 12 uur.

3] de gebakken kei wordt nu overdekt met geel glazuur. Dit glazuur is een onderglazuur. Het goud hecht hierdoor beter op het porselein en krijgt een diepere glans.

4] na de tweede  keer stoken , de glazuurbrand op 1080 graden, is de kei geel geglazuurd. Deze stook duurt ook 12 uur.

5] het aanbrengen van het dure goudluster op de geglazuurde kei. In deze olie is echt goud opgelost. Een piepklein potje goudluster is duur. De prijs fluctueert met de goudprijs op de beurs. De prijs van de keien is dus afhankelijk van de grootte van het oppervlak. Hoe groter het oppervlak, hoe meer goud erop gaat.

6] na de derde keer bakken, de lusterbrand op 780 graden, brandt de oven de olie weg en blijft het goud, ingebakken in het gele glazuur zitten. Deze stook neemt 7 uur in beslag.

Tussen alle stoken zit een periode van afkoelen en een heleboel handelingen.


Als alles is goed gegaan in de oven, alles nog heel is (want klei kan exploderen in de oven en dan heb je een berg scherven en een boel rommel, en ook je glazuur kan haperen, teveel druipen of anderzijds niet helemaal dekken. Gemiddeld heb je op elke oven zo'n 15% verlies door schade of teveel oneffenheden) en is afgekoeld, monteer ik de keitjes een voor een op de spelden.


De opsteker heeft een zilveren sluiting die soms na een tijdje, zwart kan uitslaan . Dat is eigen aan zilver en niet te voorkomen. Je wrijft het dopje met een doek zo weer glanzend.
De speld is van alpaca metaal, dat vaak nieuwzilver wordt genoemd. Het is stijver dan zilver en daardoor beter geschikt voor de speld.


Daarna, als de lijm droog is, worden ze stuk voor stuk verpakt in doosjes en voorzien van een kaartje.
Dan zijn ze klaar voor verzending, om mooie mensen en jou als gever blij te maken!


In de grote keien zit een gat. Dat moet zodat de lucht er tijdens het bakken uit kan. Het fijne hiervan is dat je de kei dus ook aan een spijker aan je muur kan hangen.


Soms kan er wat wit poeder uit een grote kei vallen. Dat is as en absoluut niet schadelijk.


Ik maak elke kei namelijk rondom een prop kranten-papier. Een massieve kei van die maat wordt te zwaar en geeft extra risico op explosies in de oven tijdens het bakken. De wand moet daarom dun zijn.
Dat zou uit zichzelf instorten als de klei nog nat is. Daarom vorm ik de keien altijd rondom een binnenmal. Die prop verbrandt in de oven en dat levert de as op.


Ik spoel de as er zoveel mogelijk uit, maar soms blijft er toch wat as inzitten.


De gouden kei kan  je gewoon afwassen met hand, maar stop 'm niet in je vaatwasser. Net als die fijne kopjes van oma met dat gouden randje, kan de gouden kei slecht tegen agressieve vaatwas-tabletten.


En ja, net als dat kopje van je oma, als je het laat vallen…

hero image kei 4b.jpg


De wereld is vol met heel bijzondere en mooie mensen die iemands dag maken. Waaronder dus de jouwe! En daarom maak ik ze nog steeds met heel veel plezier.

 

Naschrift bij de Coronacrisis:

Ik maak de opsteker al vele jaren voor vele mooie mensen en even zo bijzondere momenten. Nu is er echt een heel bijzondere tijd aangebroken die laat zien tot hoeveel moois mensen echt in staat zijn. Ik ben blij dat ik daar op mijn manier een bijdrage aan kan leveren om al die prachtige  mensen te eren en al die momenten te vieren. Tegelijk is de opsteker juist nu voor mij als kunstenaar ook belangrijk om zelfredzaam te blijven. Zodat ik echt mooie dingen kan blijven bijdragen.

  • facebook anook cleonne
  • instagram je bent een kei
  • linkedin anook cleonne
  • twitter anook cleonne

© 2002 - 2020  Anook Cléonne + Gult -  Arnhem

0